Wat is EMDR?

 

EMDR is een vorm van therapie die gebruikt wordt voor het verwerken van trauma’s. De afkorting staat voor Eye Movement Desensitization Reprocessing. Bij een EMDR behandeling helpt je therapeut je om de emotionele lading bij een heftige herinnering te verminderen. Je vergeet niet wat er is gebeurd, de emoties die je erbij voelt worden minder sterk.

 

Voor wie/wanneer?

EMDR kan je helpen wanneer je (langdurige) klachten hebt als gevolg van een trauma. Dit is een nare of schokkende gebeurtenis of reeks van nare gebeurtenissen. Door een trauma kun je psychische klachten krijgen, zoals angsten en paniek, herbelevingen en vermijdingsgedrag.

 

Hoe werkt een EMDR behandeling?

Tijdens de EMDR behandeling stelt de psycholoog je een aantal vragen. Je denkt terug aan de nare gebeurtenis waardoor een trauma is ontstaan. De therapeut verzamelt zo informatie over de gebeurtenis. Vervolgens start het verwerkingsproces.

De psycholoog vraagt je opnieuw aan de gebeurtenis te denken. Ondertussen gebruikt de psycholoog meerdere afleidende stimuli. Dit zijn bijvoorbeeld de vingers van de psycholoog. De psycholoog beweegt voor jouw ogen zijn of haar vingers op en neer. Deze beweging volg je met je ogen, terwijl je aan de herinnering denkt. De afleidende stimulans kan ook een geluid zijn of aanrakingen op de knieën of een cognitieve taak, zoals rekenen, tellen of spellen. De psycholoog bekijkt samen met jou welke afleidende stimuli geschikt zijn.

 

Wat is het effect van EMDR?

Tijdens EMDR moet het werkgeheugen veel tegelijkertijd verwerken, daardoor vervaagt het beeld aan je herinnering. De herinnering gaat niet helemaal weg, maar de emotionele lading die op de herinnering rust, neemt af. 

Het gevolg is dat je terug kunt denken aan bepaalde situaties, zonder daarbij angst of paniek te ervaren. Je wordt niet meer overmand door emoties op het moment dat iets of iemand je aan de gebeurtenis doet herinneren. De herbelevingen worden minder en ook je vermijdingsgedrag neemt hierdoor af.

 

Wat zijn mogelijke bijwerkingen van EMDR?

Een EMDR behandeling is een intensieve behandeling waarbij je hoofd flink aan het werk wordt gezet. Het kan ervoor zorgen dat je na een EMDR sessie wat bijwerkingen ervaart, waaronder:

  • Vermoeidheid;
  • Hoofdpijn;
  • En nieuwe beelden of emoties die nu voorbij komen in je hoofd. 

Doorgaans houden de klachten niet langer dan drie dagen aan.